Kako odviknuti dijete od dude varalice?

Baby with soother

Mislite da vam je dijete već prestaro za dudu varalicu? Bez brige, niste jedini.
Mnogi se roditelji bore s odvikavanjem djeteta od dude. Nije samo dijete ovisno o dudi koja ga umiruje, već ste se i vi privikli. No kad dođe vrijeme da se zauvijek riješite dude, moglo bi biti teže nego što očekujete. Ponekad ni vi, ni dijete niste spremni za ovaj korak, kad dijete više nije “mala beba” već postaje “velika cura/dečko”.
Postoji nekoliko metoda koje mogu vama i djetetu pomoći da se odvikne od korištenja dude zauvijek.

Poklonite dudu maloj bebi

Imate li prijatelje ili susjede koji imaju malo dijete – iskoristite priliku i riješite se dude. Recite djetetu da njima jako treba duda za njihovu bebu i ljubazno ga zamolite da zajedno s vama spakira svoju dudu i odnese je njima. Čini li vam se ovo prejednostavno da bi bilo istinito? Ovisno o djetetu, ali mnogima će ovo biti dovoljan razlog da se odreknu dude.

Izrežite dudu varalicu

Ovo možda nije najprivlačniji način za odvikavanje od dude, ali vrijedi pokušati. Uzmite djetetu dudu kada je ne bude koristilo, te je izrežite sve do plastike. Objasnite svom djetetu da je duda strgana i ne može se popraviti. Recite mu da može zadržati plastični dio, ako to želi. U sljedećih nekoliko dana zaboravit će na dudu.

Punjena životinja ili jastuk

Za nesigurno dijete ili ono za koje mislite da će se osobito teško rastati od dude varalice predlažemo da dudu zašijete u plišanu igračku ili jastuk. Dijete može za utjehu držati dudu dok se odvikava od dudanja. Možete napraviti malu operaciju na plišanom medvjedu ili napraviti mali poseban jastuk. Ako ste se odlučili za ovu strategiju, provjerite da li je duda sterilizirana i potpuno suha prije nego je ušijete. Kipuća voda ili sterilizacija alkoholom su najbolji način da izbjegnete problem s plijesni ili gljivicama unutar plišanih životinja ili jastuka.

Grozan okus

Ovo može biti loša metoda, ali vrijedi pokušati. Kada je riječ o hrani znate što vaše dijete voli, a što ne voli. Premažite dudu hranom koju dijete ne voli dok neće obraćati pažnju i tada mu je dajte. Ono će povezati loš okus sa dudom i prestat će je koristiti. Samo pripazite da vam se ne dogodi kao jednoj kolegici – ona je dudu posula paprom, a njenom se sinu toliko dopao okus da je tražio još.

Rupica na dudi

U ovom slučaju cilj vam je onemogućiti sisanje dude. Napravite malu rupu na vrhu dude ograničavajući tako djetetu zadovoljstvo dudanja.. Ono jednostavno neće biti jednako i to može potaknuti dijete da prestane koristiti dudu. No ova metoda nije 100% uspješna.

Vila dudica

Jedna od isprobanih strategija jest da kažete svom djetetu da ostavi dudu “vili dudici” koja će je dati novim bebama. Možete skupiti sve djetetove dude te ih ostavite “vili”. Slično kao sa zubić vilom, dijete treba dobiti nešto zauzvrat, možda novu igračku. Ovo također možete napraviti sa Sv. Nikolom ili Djedom Božićnjakom, koji će uzeti dudu, a zauzvrat će djetetu ostaviti darove.

Sustav nagrađivanja

Sustavom nagrađivanja možete pomoći djetetu da samo odluči kad će se odreći dude. Napravite tablicu i svaki put kad dijete odluči zaspati bez dude, dajte mu zvjezdicu. Kad sakupi određeni broj zvjezdica dobit će posebnu nagradu – to može biti igračka, odlazak u omiljeni restoran, na bazene ili u zoološki vrt. Uz ovu metodu dijete može samo odlučiti kad neće koristiti dudu, sve dok je se u cijelosti ne odrekne.

Jednostavno bacite dudu

Ako mislite da vam nijedna od navedenih metoda neće upaliti, uvijek možete jednostavno uzeti dudu i baciti je (jedni su roditelji rekli da je dudu odnio susjedov pas). Ako ste čvrsti i pridržavate se odluke, vaše će dijete vjerojatno nekoliko dana plakati za dudom, par dana moliti da mu je vratiti, ali s vremenom će se prilagoditi.

Jedna od najtežih stvari kako za roditelje, tako i za dijete, je prijelaz od “male bebe” na “veliko dijete”. Kao roditelji želite da dijete odraste, no ponekad vam nedostaju trenuci s vašom bebom. Djeci to isto može biti problematična faza u razvoju. Jedan od najvećih problema je upravo odvikavanje od dude. I roditelji i djeca se oslanjaju na dude, koje umiruju bebu, no odvikavanje može biti prilično teško. Upamtite da je važno riješiti se dude, kako bi se djetetovi zubi pravilno razvijali i kako bi dobro svladavalo govor. Stoga odaberite jednu od metoda i bacite dudu zauvijek.

Još nekoliko savjeta:
Riješite se dude tako da sami ne dođete u napast da je vratite djetetu.
Zamolite obitelj i prijatelje da pomognu djetetu da se osjeća “veliko”.
Izaberite jednu metodu i pridržavajte je se, bez obzira na suze.
Upamtite, to je za djetetovo dobro!

Izbjegavajte:
omalovažavanje i ponižavanje djeteta
nemojte početi s odvikavanjem ako dijete čeka neki novi stres, poput prinove u obitelji, preseljenja, promjene dadilje, kretanja u vrtić i slično
nemojte nakon nekoliko dana djetetovog plača i ljutnje izgubiti živce. Uskoro će ga proći i bit će zdravije i sretnije
nemojte popustiti.

Sretno!