U prostorijama Gradskog vrtića u Novom Travniku dana 30. sječnja 2019. godine, održan je redoviti sastanak direktora Javnih predškolskih ustanova Srednjobosanskog kantona. Tijekom sastanka okupljeni su razgovarali o provedbi novog Zakona o predškolskom obrazovanju.

Uobičajna je praksa da se godišnje sastajemo tri do četiri puta na razini Županije, isto toliko puta na razini države, dok na razini Balkana imamo i Udruženje koje okuplja prestavnike predškolskih ustanova sa područja bivše Jugoslavije, što znači, mi smo jedna velika obitelj koja jako dobro funkcionira. Znamo prepoznati određene probleme i na njima raditi, kazala je za Drukčiji radio Ljiljana Kovač, Predsjednica Društva zaposlenika predškolskih ustanova na području Federacije BiH i SBK-a.

Zakon o predškolskom odgoju na snagu je stupio gotovo prije godinu i pol, međutim predstavnice predškolskih ustanova došle su do zaključka kako je potrebno što žurnije alarmirati Osnivače i Ministarstvo, kako ne bi ponovo nespremno dočekali upis djece u obavezni program koji obuhvaća djecu koja ne pohađaju vrtić, a trebala bi najmanje 150 sati prije polaska u školu kao što je to u svim Županijama.

Posljednji statistički podaci pokazuju kako je u našoj Županiji u predškolski program upisano 700 djece. Kroz prošlu godinu obavezni program koji nudi roditeljima mogućnost da njihova djeca pohađaju 150 sati predškolskog odgoja prije polaska u školu, uprkos javnim pozivima, upisano je 150 djece, što je poražavajuće, konstatirala je Kovač te dodala:

Moramo svi probuditi svijest i obavezu, jer predškolski odgoj je sastavni dio obrazovanja. Vrtići nisu privilegija, nego potreba, sastavni dio odgoja i obrazovanja.

Čast mi je i zadovoljstvo bilo ugostiti kolegice iz Srednjobosanskog kantona, naše ravnateljice Gradskih vrtića, nadam se da ćemo pronaći pozitivna riješenja i zaključke, a sve u korist naše djece kazala je Ljubica Matošević ravnateljica JU ” Gradski vrtić” Novi Travnik.